+
Search

U bent hier

more

Bevallen in AZ Herentals

Gezond zwanger worden

Een gezonde zwangerschap start met een goede gezondheid. Er zijn heel wat aandachtspunten bij de toekomstige mama en papa die een positieve invloed kunnen uitoefenen op een mogelijke zwangerschap.

Deze informatie wordt gegeven tijdens een preconceptioneel consult bij de gynaecoloog.  Als er een zwangerschapswens aanwezig is, dan is dit het ideale moment om een dergelijk consult in te plannen. Het bespreken van de invloed van levensstijl, vergaren van kennis over vruchtbare dagen en een fysieke check-up staan dan op de planning. Er wordt een bloedname uitgevoerd om de antistoffen voor CMV en toxoplasmose na te gaan. Als u specifieke risico’s (problemen met de schildklier, diabetes, overgewicht, verhoogde bloeddruk,…) vertoont, zal de gynaecoloog advies geven en indien nodig doorverwijzen naar andere specialismen.

Het is hoe dan ook belangrijk dat u nu al gezond begint te leven. Dit kunt u doen door te zorgen voor een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Drink geen alcohol meer en stop met roken. Wenst u rookstopbegeleiding, vraag hier dan naar bij uw gynaecoloog. Verder is het belangrijk dat u tijdig (best 4 weken voor de bevruchting) begint met het innemen van foliumzuur. Deze vitamine verkleint de kans dat uw baby wordt geboren met een open ruggetje.

Wenst u een preconceptioneel consult, neem dan tijdig contact op met de afsprakendienst (t 014 24 64 25) om een datum vast te leggen bij uw gynaecoloog.