+
Search

U bent hier

more

Bevallen in AZ Herentals

Gezond zwanger zijn

Een gezonde mama heeft meer kans op een goede zwangerschap en een vlottere bevalling. Daarom zijn er een aantal adviezen, die we graag wensen mee te geven. Deze adviezen worden ook uitgebreid besproken tijdens de vroedvrouwenconsultatie rond 10 weken.

Gezonde voeding

Gezond en evenwichtig eten is ook tijdens de zwangerschap van groot belang. Zorg voor voldoende variatie in uw eetpatroon. Dit is zowel van belang voor uw eigen gezondheid als voor de gezondheid van uw baby.
Voldoende vochtinname is hierbij ook zeer belangrijk. Probeer veel te drinken tijdens uw zwangerschap. Wij raden aan om minstens 1,5 liter water te drinken per dag.
Om voldoende inname te hebben van alle voedingsstoffen raden wij aan om de eerste 12 weken foliumzuur in te nemen.  Nadien mag u, voor de rest van de zwangerschap, zwangerschapsvitaminen extra bij innemen.
Een gezonde levensstijl zal ook invloed hebben op uw gewichtstoename en bezorgt u minder kwaaltjes.
Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten in verband met het vermijden van toxoplasmose, listeriose en salmonella. Deze vindt u terug in onze brochure: Voeding tijdens de zwangerschap.

Sporten

Voldoende fysieke activiteit is aangeraden. Dit behoort tenslotte tot een gezonde levensstijl. Maar durf te luisteren naar uw eigen lichaam. Het is mogelijk dat u op een bepaald moment in uw zwangerschap aanvoelt dat een bepaalde sport een te zware belasting vormt voor uw lichaam. Durf hieraan toe te geven en ga eventueel op zoek naar een andere vorm van fysieke inspanning. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn daarbij zeer goede vormen van lichaamsbeweging.
Sporten die een verhoogde kans op vallen geven, zoals skiën, sommige atletiekdisciplines, paardrijden of contactsporten zoals voetbal, boksen, volleybal, kunnen beter tijdelijk stopgezet worden vanaf 16 weken.

Medicatie

Neemt u voor of tijdens de zwangerschap medicatie? Meld dit aan de gynaecoloog of vroedvrouw, zodat men kan bekijken of deze medicatie geen schadelijke gevolgen kan hebben voor de zwangerschap of uw baby.

Alcohol

Alcohol wordt afgeraden tijdens uw zwangerschap. Zelfs matig gebruik kan al schadelijke gevolgen hebben, zoals aangeboren afwijkingen en groeiachterstand. Wenst u hierin begeleiding, dan mag u dit aangeven, zodat er naar de juiste kanalen kan doorverwezen worden. Ook via De Druglijn kan u in contact komen met de juiste hulp.

Roken

Roken wordt ten strengste afgeraden, omdat het nadelig is voor zowel uw eigen gezondheid als voor de gezondheid van uw baby. Ook passief roken is schadelijk. Dus wanneer uw partner rookt, is het ook aangeraden dat hij/zij stopt met roken.
Roken zorgt voor een aantal risico’s voor zowel moeder als baby. Uw baby krijgt door de mindere doorbloeding van de placenta een verminderde zuurstoftoevoer.
Het is niet nodig om geleidelijk te stoppen met roken. Plots stoppen is geen probleem.
Over de effecten van de elektronische sigaret is momenteel weinig bekend. Dit wordt dan ook ontraden.
In het ziekenhuis is er een gekwalificeerd rookstopteam. Geef zeker aan als u van deze dienst wenst gebruik te maken.

Drugs

Druggebruik tijdens de zwangerschap heeft zware gevolgen. Vraag om hulp tijdens de consultaties of neem contact op met De Druglijn voor verdere doorverwijzing.

Varia

Vragen over medicatiegebruik, reizen of andere zaken mag u steeds stellen tijdens de consultaties bij de gynaecoloog of de vroedvrouw.