+
Search

U bent hier

more

Bevallen in AZ Herentals

Keizersnede

Soms lukt het niet om via de natuurlijke weg te bevallen, omdat dit te grote risico’s met zich meebrengt voor u, uw baby of voor allebei. Het kan dan noodzakelijk zijn om een keizersnede uit te voeren, waarbij de baby wordt geboren via een snede onderin de buik.

Bij een geplande of primaire keizersnede is het tijdens de zwangerschap al duidelijk dat een keizersnede noodzakelijk zal zijn. Dit kan zijn door een abnormale ligging van de baby zoals bijv. een stuitligging. Ook als de moederkoek voor de baarmoedermond gelegen is, is een vaginale bevalling niet mogelijk. Soms blijkt pas tijdens de arbeid of bevalling dat een keizersnede noodzakelijk zal zijn. We spreken dan van een secundaire keizersnede. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de baby in nood komt en tekenen van zuurstofgebrek vertoont of als de arbeid of bevalling om een bepaalde reden niet vordert.

We trachten sinds enige tijd steeds te streven naar een gentle sectio. Bij een gentle sectio kan de baby steeds bij u blijven. Nadat de baby geboren is, wordt hij nagekeken door de kinderarts, die steeds aanwezig is bij een keizersnede. Daarna wordt de baby bij de mama huid op huid gelegd en warm toegedekt. Zo kan de baby tijdens het verdere verloop van de operatie bij u blijven liggen. De vroedvrouw blijft gedurende deze periode steeds in de buurt. Als alles verder goed verloopt, hoeft u nadien niet meer naar recovery, maar kunt u rechtstreeks naar uw kamer, waar u nog enige tijd nauwkeurig verder wordt opgevolgd door de vroedvrouw.

Een gentle sectio is jammer niet altijd mogelijk. De toestand van mama en/of baby moeten het toelaten en ook bij grote drukte kan het zijn dat een gentle sectio niet mogelijk is.

Wanneer u een geplande keizersnede moet ondergaan, geven we u graag enkel praktische richtlijnen mee:

•    Vanaf middernacht moet u nuchter blijven en mag u dus niets meer eten en drinken, en ook niet meer roken.
•    Juwelen, piercings, horloge, contactlenzen, bril, tandprothese of hoorapparaat moet uitdoen voor de ingreep.
•    Er wordt u ook verzocht geen make-up, gelnagels of nagellak te dragen tijdens de ingreep.

Het niet naleven van deze richtlijnen kan ervoor zorgen dat de keizersnede uitgesteld wordt.