+
Search

U bent hier

more

Bevallen in AZ Herentals

Praktisch - mijn baby en ik

Ligdagen

  • Vaginale bevalling: 2 ligdagen. U blijft na de bevalling dus nog twee nachten in het ziekenhuis. Bij een eerste kind gaat het om 3 dagen.
  • Keizersnede: 4 ligdagen

Gaat alles goed en wenst u sneller weer naar huis te gaan, dan is dit steeds mogelijk als gynaecoloog en kinderarts hier hun toestemming voor geven.

Bezoekuren
Dagelijks van 13.30 tot 20.00 uur. We vragen om deze bezoekuren te respecteren, voldoende rust is immers belangrijk voor zowel mama als baby.
De partner is uiteraard altijd welkom. Gelieve er wel rekening mee te houden dat de partner niet kan overnachten op een tweepersoons- en eenpersoonskamer.

Patiëntenidentificatie
Zodra u opgenomen wordt op verloskamer, krijgt u een bandje om met uw naam en geboortedatum. Ook uw baby krijgt een identificatiebandje aan zodra hij geboren wordt. Let er op dat jullie beiden dit bandje steeds omhouden tijdens jullie verblijf op onze materniteit. Zo weten alle zorgverleners steeds wie jullie zijn en kunnen vergissingen vermeden worden. Er zal ook regelmatig naar jullie identiteit gevraagd worden.

Dagindeling
Maaltijden: 8.30 uur – 12.15 uur – 17 uur

Voormiddag

  • Verzorging mama en baby
  • Bezoek van gynaecoloog, kinderarts, kinesist

Namiddag

  • Verzorging mama en baby

Avond

  • Verzorging mama en baby

Verzorging en onderzoeken
We controleren dagelijks uw bloeddruk, pols en temperatuur. We checken of uw baarmoeder goed samentrekt door even op uw buik te duwen ter hoogte van de navel en kijken het bloedverlies na. Als u een knip of scheurtje heeft, kijken we dit ook even na. Belangrijk om weten is dat het samentrekken van de baarmoeder en de knip of scheurtje de eerste dagen wat ongemak kunnen geven. U mag hier pijnstilling voor vragen, zo nodig! Ook coldpacks kunnen in het begin verlichting geven bij een pijnlijke knip/scheur. We raden ook aan om regelmatig het zelfspoelsysteem op de badkamer te gebruiken.

De tweede dag na de bevalling doen we een bloedname om eventuele bloedarmoede op te sporen. Indien nodig wordt er een ijzerinfuus of bloed toegediend of krijgt u een voorschrift voor ijzertabletten mee naar huis.

Te allen tijde staan de vroedvrouwen voor uw klaar om vragen te beantwoorden en te helpen bij de voedingen en de verzorging van uw baby! Uw baby blijft dag en nacht bij u op de kamer.

Bij baby’s met een laag (<3kg) of hoog (>4kg) geboortegewicht of als de mama aan (zwangerschaps)diabetes lijdt, is het nodig om de eerste uren na de geboorte het suikergehalte in het bloed van de baby te controleren. Deze baby’s lopen immers het risico op een te lage bloedsuikerspiegel en moeten dan nauwkeurig worden opgevolgd.

Dagelijks worden zijn gewicht en temperatuur opgevolgd. We leren u hoe u zijn pamper ververst. De dag na de bevalling krijgt uw baby zijn eerste badje en geven we jullie hierbij de nodige uitleg. We stimuleren jullie om zo snel mogelijk zelf deze zorgen op te nemen, maar bieden natuurlijk zoveel begeleiding als nodig. De tweede dag na de geboorte worden enkel gezicht en stuit verfrist. Dagelijks een badje geven is immers niet nodig. De dag dat u naar huis gaat, kan u uw baby zelf wassen en hierbij begeleiding vragen zo nodig.

Op de derde dag na de geboorte gebeurt ook de guthrie-test. Dit is een gratis test die gebeurt bij alle pasgeborenen en die dient om bepaalde stofwisselingsziekten op te sporen. Hierbij doet de vroedvrouw een bloedname in het handje van de baby. In het zelfdzame geval dat er iets zou opgespoord worden, wordt u na een 3-tal weken thuis gecontacteerd door uw kinderarts.

Als uw baby een gele huidskleur begint te vertonen, kan het nodig zijn om via een bloedname het bilirubinegehalte in zijn bloed te controleren. Bilirubine is een gele kleurstof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedlichaampjes na de geboorte. De uitscheiding ervan gebeurt via de lever in de gal. Dit proces gaat bij sommige baby’s erg traag, waardoor ze tijdelijk geel kunnen worden. Om te voorkomen dat dit bilirubinegehalte echt té hoog wordt, kan het nodig zijn dat uw baby fototherapie krijgt en tijdelijk op het bilibedje moet liggen. Dit bedje heeft een matrasje met een blauwe lamp onder, waardoor het bilirubine versneld afgebroken zal worden. Dit kan gewoon op de kamer.

Ontslag
En dan is het zover en mogen jullie naar huis. Er staat jullie een spannende tijd te wachten. Het is immers volkomen normaal dat u zich wat onzeker voelt, zeker wanneer het om een eerste baby gaat. Aarzel niet om hulp in te roepen van een zelfstandige vroedvrouw, schakel kraamzorg in en neem contact op met uw gynaecoloog, kinderarts of huisarts indien nodig.

De dag dat u naar huis gaat, komen de gynaecoloog en kinderarts ’s morgens nog bij u langs op de kamer. U krijgt zowel van gynaecoloog als kinderarts nog de nodige voorschriften mee. We geven u de nodige info mee voor de vroedvrouw thuis en een afspraak voor een na-controle bij uw gynaecoloog een 6 à 9-tal weken na de bevalling.

Neem vooral uw tijd om uw draai te vinden thuis en geniet van uw kraamtijd!