+
Search

U bent hier

more

Borstkliniek

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me op de opname voorbereiden?
Om infectie door kleine wondjes te voorkomen, vragen we de oksel niet te scheren. Dit wordt in het ziekenhuis gedaan door de verpleegkundige, net voor de ingreep. Het gebruik van ontharingscrème thuis mag wel. Het is wel aangewezen een bad of douche te nemen. Make-up, nagellak en ook de ringen aan beide handen moeten worden verwijderd. Het is belangrijk dat u uw toiletgerief en persoonlijke medicatie meebrengt naar het ziekenhuis.

Moet ik de inname van bloedverdunners stopzetten?
Als u een bloedverdunner inneemt, moet u dat steeds melden aan uw arts. Afhankelijk van het type bloedverdunner, zal u de inname ervan moeten stopzetten.

Kan ik nog medicatie innemen?
Indien u dit wenst, kunt u in overleg met uw arts of verpleegkundige een slaapmiddel innemen. Uw arts en/of anesthesist bepaalt welke van uw eigen medicatie u moet innemen de ochtend van de ingreep. Het kan zijn dat u een uur voor de ingreep premedicatie krijgt. U wordt hier rustiger en soms wat slaperig van.

Mag ik nog eten voor de ingreep?
U blijft vanaf middernacht nuchter, dat wil zeggen dat u niet mag eten en/of drinken. Tijdens de ingreep krijgt u een infuus met het nodige vocht en medicatie.

Vanaf wanneer kan ik weer eten of drinken na de ingreep?
Als u goed wakker en niet misselijk bent en geen sliklast hebt, kunt u enkele uren na de ingreep al iets drinken. Eventueel kunt u ’s avonds een lichte maaltijd eten. Over het algemeen krijgt u pas de volgende ochtend een ontbijt, dit om misselijkheid en braken te voorkomen.

Zal ik pijn hebben?
Het is niet uitgesloten dat u pijn ervaart. In de ontwaakruimte zal men regelmatig een pijnevaluatie doen aan de hand van een pijnscore. U krijgt systematisch een pijnstiller toegediend (via het infuus). Indien nodig kunt u pijnstilling bijvragen.

Mag ik na de ingreep uit bed?
De dag van de ingreep blijft u best in bed. Toiletbezoek is eventueel toegestaan maar enkel onder begeleiding van een verpleegkundige. De ochtend na de ingreep mag u rondwandelen indien u hiertoe in staat bent. Meestal wordt eerst het infuus verwijderd.

Welk verband is er aanwezig op mijn borst?
Na een borstamputatie is een drukkend verband aanwezig dat enkele weken ter plaatse blijft. Door deze band is er minder risico op vochtophoping. Bij een borstsparende ingreep is een pleister ter hoogte van borst en oksel aanwezig en vaak ook een drukkend verband. Wanneer de okselklieren werden verwijderd, zijn er één of twee drains aanwezig. Deze dienen om het overtollige lymfevocht en oud bloed te verwijderen. Als er minder dan 30 à 40 ml per dag uitkomt, mag de drain verwijderd worden. Dit gebeurt meestal op de raadpleging. De drains worden thuis verzorgd door de thuisverpleging.

Verbandwissel na borstamputatie
Eén of twee dagen na de ingreep zal de verpleegkundige en/of chirurg de wonde inspecteren. U hoeft op dat moment de wonde nog niet zelf te zien indien u dat niet wenst. Gun uzelf hierbij vooral tijd en geduld en kijk er pas naar wanneer u uzelf hiertoe in staat voelt. Het is echter wel aan te raden de confrontatie niet uit te stellen tot thuis. De verpleegkundige en de borstverpleegkundige begeleiden u hierbij. Ook uw partner kan heel wat steun voor u betekenen. Aarzel zeker niet om samen naar de wonde te kijken en uw gevoelens hierrond te delen.

Mag ik mijn arm bewegen na de ingreep?
U mag uw arm voorzichtig gebruiken, maar u vermijdt best hevige beweging en kracht. Om de arm beweeglijk te houden, zal de kinesitherapeut samen met u vrij snel na de ingreep aangepaste oefeningen doen. Deze oefeningen moet u thuis verderzetten.

Hoelang moet ik in het ziekenhuis blijven?
Bij een borstsparende ingreep mag u één of twee dagen na de ingreep al naar huis. Bij een borstamputatie blijven de meeste patiënten een vijftal dagen in het ziekenhuis.

Moet ik nog thuisverpleging krijgen?
Na een borstamputatie en/of okselklieruitruiming komt de thuisverpleegkundige de wonden en drain(s) verzorgen. Soms moeten thuis ook nog spuitjes tegen flebitis (Fraxiparine® of Clexane®) gegeven worden, en dit gedurende een drietal weken. U krijgt instructies mee voor de thuisverpleging alsook een voorschrift voor apotheek en thuiszorg. De hoeveelheid vocht die uit de drain komt, kan dagelijks worden genoteerd.

Hoe kan ik mij wassen na de ingreep?
Een douche nemen is toegestaan van zodra dit mogelijk is. Dit kan reeds de dag na de ingreep onder begeleiding van een verpleegkundige. Het nemen van een bad wordt best uitgesteld totdat de wonden volledig geheeld zijn.

Is mijn ziekte erfelijk?
Borstkanker kan soms familiaal voorkomen. Indien u vragen hebt over de erfelijkheid, neemt u best contact op met uw behandelende arts. Indien nodig, kan men voor u een afspraak vastleggen bij prof. dr. Legius, een specialist in erfelijke aandoeningen (medisch geneticus).

Wanneer ga ik langs bij de huisarts?
Voor de ingreep moet u langsgaan bij uw huisarts om het preoperatieve dossier verder in te vullen. Na de ingreep kunt u bij uw huisarts terecht voor wondcontrole of eventueel het verwijderen van de hechtingen. Wij zullen ervoor zorgen dat uw huisarts steeds goed op de hoogte is van uw zorgtraject in het ziekenhuis.